sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Fiiliksia viikonlopulta


Viikonloppu on kulunut perheen ja läheisten kanssa sekä liikkuen. Hiihtokauden jälkeen olen siirtynyt pikku hiljaa juoksemaan. Eilen kokeilin, miltä hieman kovempi vauhti tuntuu. Juoksin 6 kilometriä puolimaratonin kilpailuvauhtia. Vielä on lenkkejä juostavana, jotta samaa vauhtia jaksaisi 15 kilometriä pidempään. Kivistön ja Pohjois-Vantaan upeissa maisemissa kelpaa kuitenkin lenkkeillä.

Tänään olin Kivistön kirkossa järjestetyssä yhteisvastuumessussa. Kirkkomme oli lähes täynnä eri-ikäistä porukkaa. Sanan ja yhteisöllisyyden lisäksi porukkaa houkutteli paikalle herkullinen keittolounas.


Politiikan puolella olen iloinnut talouden ja työllisyyden positiivista merkeistä, ja pyrkinyt ymmärtämään niitä paremmin. Nyt tulee jatkuvasti hyviä uutisia eri puolilta. Viikonlopun aikana tutustuin The Economistin artikkeliin maailmantalouden positiivisista näkymistä ja Suomen Pankin talouskatsaukseen.Vahva luokusuositus näille.

Suomen Pankin arvion tärkein viesti on, että talouskasvu on aikaisempaa laajemmalla pohjalla. Yksityisen kulutuksen lisäksi myös vienti on kasvussa. Talous pitää kuitenkin saada vieläkin kestävämmälle pohjalla. Innovaatiotoimintaan käytetty rahoitus on ollut laskussa jo pitkään. Mikäli emme onnistu luomaan uutta, putoaa tulevaisuuden kasvulta ja hyvinvoinnilta pohja pois. Kilpailukykysopimuksilla ei tehdä mitään, jos meillä ei synny tavaroita ja ideoita, joille on tulevaisuudessa kysyntää. Menestyvän maan merkkinä ovat innovaatiot ja investoinnit. Valtakunnan politiikan puolella tarvitaankin toimia, jotka lisäävät sekä julkisen että yksityisen innovaatiorahoituksen määrää.

Sama viisaus pätee myös paikallisella tasolla. Vantaa on tehty viime vuosina rohkeita panostuksia tulevaisuuteen. Esimerkkejä näistä ovat uusiin asuinalueisiin, liikenneyhteyksiin (erit. kehärata) ja yrittäjämyönteiseen politiikkaan panostaminen.

Jatkossa tarvitaan kuitenkin innovatiivisempaa otetta. Vantaalla pitäisi pohtia erityisesti sitä, miten jo olemassa olevia alueita ja niiden toimintoja kehitetään. Mikäli ihmiset eivät koe Vantaata hyväksi paikaksi asua, tehdä töitä ja yrittää, on kaupunki vain ohikulkupaikka. Yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa vahvistavia toimia tarvitaan lisää.


Ei kommentteja: