maanantai 27. maaliskuuta 2017

Vantaalle kasvun ja osaamisen ohjelma

Brexit-äänestyksen ja Trumpin valinnan jälkeen tuomiopäivän ennustajat kertoivat, kuinka Britannian ja Yhdysvaltojen taloudet kääntyvät vapaaseen pudotukseen. Kommentoijilla jäi huomaamatta, että molempien maiden kansantaloudet nojaavat kotimaiseen kulutukseen. Kun ihmisten poliittiset toiveet käyvät toteen, ei voi odottaa, että luottamus talouteen heikkenisi.

Tarkasteluvälin on oltava pidempi. Britannian ja Yhdysvaltojen kohtalon ratkaisee se, miten kauaskantoisia päätöksiä maissa osataan tehdä. Tämän osalta en olisi kovinkaan toiveikas.

Myös Suomessa kansalaisten luottamus talouteen korkeammalla tasolla kuin koskaan aiemmin. Tämä vahvistaa niitä positiivisia viestijä, joita olen vaalikentillä kohtaamiltani ihmisiltä saanut. Vaikka meillä kaikilla on omia arjen haasteita, uskovat ihmiset niiden ratkeavan tavalla tai toisella.

Luottamuksen nousu on tuonut talouteen ja työllisyyteemme myönteisen käänteen. Lisääntynyt yksityinen kulutus on hinannut meidät kasvun tielle. Tämä on poikkeuksillista pienelle vientiriippuvalaiselle maalle.

Myönteistä kehitystä pitää vahvistaa. Meidän on osattava tehdä järkeviä päätöksiä, jotka vahvistat pitkän välin kehitystämme. Tärkeintä on panostaa osaamiseen ja innovaatioihin. Hallituksen tulevassa kehysriihessä on tehtävä toimia, jotka parantavat koulutuksen ja innovaatiotoiminnan rahoitusta.

Paljon voidaan tehdä myös paikallisella tasolla. Vantaalla tarvitaan omaa kasvun ja osaamisen ohjelmaa. Se koostuu kolmesta osasta:

1) Peruskoulun oppilaskohtainen rahoitus on saatava lähemmäs valtakunnallista keskiarvoa.
2) Ammatillisen koulutuksen työelämäkelpoisuutta pitää parantaa. Vantaalla on kehitettävä malli, jossa nuoret ja aikuiset työllistyvät alueen yrityksiin työssäoppimisen kautta.
3) Yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatipanokset pitää saada kasvuun. Paikallisella tasolla on luotava innovaatoiminnalle suotuisat olosuhteet.

Ei kommentteja: