Sivut

tiistai 8. kesäkuuta 2021

Kirjastojen puolesta

Liikunnan ohella lukeminen on toinen intohimoni. Paljosta on kiittäminen hienoa kirjastolaitostamme. Ennen vietin sen verran paljon aikaa Martinlaakson kirjastossa, että osasin monen osaston aineiston lähes ulkoa. Nykyään käytän Kivistön uuden lähikirjaston palveluja.

Luen edelleen paljon. Se on paras tapa heittää aivot narikkaan ja puhdistaa mieli politiikan ja hallinnon kielestä.  Viihdyn niin kaunokirjallisuuden, historian kuin yhteiskunnallisen kirjallisuuden parissa.


Viime vuosina paheekseni on tullut kirjojen ostaminen. Seuraavaksi pitäisikin hankkia uusi kirjahylly. Saisin käyttää kirjastojen palveluja enemmänkin. 


Maksuttomat ja kaikkien saatavilla olevat kirjastopalvelut ovat tärkeä osa suomalaisen sivistyksen suurta tarinaa. Suomen yli 750 yleistä kirjastoa ja 140 kirjastoautoa mahdollistavat sen, että sivistys on kaikkien suomalaisten saatavilla. Digitalisaatio on parantanut kirjastopalvelujen saatavuutta merkittävällä tavalla. Palveluista on tullut entistä enemmän ajasta ja paikasta riippumattomia.


Fyysisillä kirjastoilla on silti erittäin tärkeä merkitys. Ne eivät ole pelkästään kirjojen lainaamiseen tarkoitettua paikkoja, vaan ihmisten yhteisöllisiä kokoontumispaikkoja. Kirjojen lisäksi kirjastoista saa videoita, musiikkia, pelejä, leluja ja urheiluvälineitä. Kirjastolaitoksemme niin vahva, että sitä voi kehittää tulevaisuudessa pitkälle eteenpäin – vain mielikuvitus on rajana.


Vantaalla on tehty pienistä määrärahoista huolimatta hienoa työtä kirjastotoimen kehittämiseksi. Tätä työtä pitää tukea ja vahvistaa. Lähikirjastoja tarvitaan edelleen.


Tulevaisuuden kunnassa sivistys on suurin yksittäinen politiikan sektori. Tämä avaa monia myös kirjastojen kehittämiselle. 

Ei kommentteja: