Sivut

torstai 10. kesäkuuta 2021

Ohjelmani valtuustokaudelle

Viime vuosina olen saanut toimia näköalapaikalla keskustalaisten ministerien ja kansanedustajien avustajana. Matkaan on tarttunut kokemusta tiukoista päätöksentekotilanteista sekä oppia viisailta ja kokeneilta päättäjiltä.

Parhaillaan avustan tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustajana. Aiemmin työskentelin valtiovarainministerin erityisavustajana. Näissä tehtävissä minulla on kertynyt vankkaa osaamista koulutukseen, talouteen ja kunta-asioihin liittyvissä kysymyksissä.

Kuntavaalien myötä minulla on kasvanut halu antaa hieman omasta ajastani ja tehdä hommia kotikaupunkini parhaaksi. Kokemukset valtakunnallisesta päätöksenteosta ovat opettaneet, miten tärkeä merkitys paikallisen tason vaikuttamisella on. Lainsäädännöllä luodaan puitteet, mutta merkittävimmät ihmisten arkeen vaikuttavat päätöksen tehdään ”konehuoneen puolella” suomalaisissa kunnissa.

Olen valmistautunut vaaleihin käymällä keskusteluja lukuisten vantaalaisten kanssa. Näistä kohtaamisista on hioutunut oma ohjelmani tulevan valtuustokauden tärkeimmistä kysymyksistä.

Ensinnäkin kaupungin elinvoiman ja työllisyyden eväitä pitää monipuolistaa. Lentokenttäalue on mahdollistanut kaupunkimme nousun, mutta koronan aikana olemme huomanneet sen haavoittuvuuden. Kaikkia munia ei kannata panna samaan koriin. Vantaalla on myös keskeisenä haasteena, että työt ja sen tekijät eivät kohtaa - meillä on samaan aikaan työttömyyttä ja suurta työvoimapulaa.

Toiseksi koulutus ja uuden oppiminen pitää nostaa kaupungin tärkeimmäksi painopisteeksi varsinkin sote-uudistuksen jälkeen. Koulutus on paras turva kasvavaa syrjäytymistä vastaan ja paras vauhdittaja elpymisella ja uudelle kasvulle. Lasten ja nuorten koulutuksen lisäksi Vantaalla pitää parantaa erityisesti aikuisväestön mahdollisuuksia hankkia uutta osaamista.

Kolmanneksi kaupungin kehittämisen lähtökohtana pitää olla viihtyisät asuinalueet. Vantaalla on varmasti edelleenkin kasvun varaa, mutta sitä ei pidä tehdä lähiluonnon ja ihmisen kokoisten asuinalueiden kustannuksella. Muuten menetämme keskeisen vahvuutemme.

Ei kommentteja: